Jubilejní XXX. Lékárnické dny v Jeseníku

Vloženo: 05.10.2014

Jubilejní XXX. Lékárnické dny se konaly ve dnech 3.-5. října 2014 v prostorách lázeňského domu Priessnitz v Jeseníku, kde se tentokrát sešly na dvě stovky účastníků. Trend výrazně nižší účasti tak, bohužel, pokračoval i letos a ani jubilejní ročník zdaleka nepřilákal tolik účastníků, jako historicky nejúspěšnější ročníky 2011-2012. Tehdy díky silné mediální kampani jejich počet atakoval hranici 350 (počet byl omezen toliko kongresovými kapacitami).

Letos jednotlivá odborná medicínská sdělení, jejichž nosnými tématy byla gerontopsychiatrie, léčba chorob pohybového ústrojí a úskalí magistraliter přípravy prezentovali mj. doc. MUDr. Zdeněk Wilhelm, CSc., doc. MUDr. Roman Jirák, CSc., prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., MUDr. Jaroslav Novotný, MUDr. Jakub Dehner.

Své zastoupení měla tentokrát i magistraliter příprava, kdy v rámci samostatného bloku svá sdělení přednesli PharmDr. Jan Hašek, PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D. či Mgr. Markéta Petrželová.

Své zastoupení měla tradičně také akademická obec jak z Brna, tak i Hradce Králové – doc. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D., PharmDr. Josef Malý, Ph.D., RNDr. Jana Kotlářová, Ph.D., RNDr. Božena Macešková, CSc., Mgr. Kateřina Ládová, Mgr. Jan Babica a praktikující lékárníci – PharmDr. Pavel Grodza, PharmDr. Lucie Nedopilová.

Nedělní dopoledne se – rovněž tradičně – věnovalo současným problémům v lékárenství. Své názory v jednotlivých sděleních i v panelové diskuzi prezentovali mj. MUDr. Tomáš Parák, Ph.D. (děkan FaF VFU Brno), PharmDr. Alena Tomášková (ředitelka odboru farmacie MZ), Mgr. Marek Hampel (předseda GML) či PharmDr. Lubomír Chudoba (president ČLnK).

Součástí byl rovněž doprovodný kulturní program – páteční koncert v zimní zahradě lázeňského domu Priessnitz kytarového kvartetu s flétnou LŠU Jeseník a nedělní návštěva Vlastivědného muzea Jesenicka s novou expozicí Spirála času Země.