Metabolický syndrom – hlavní téma XXVI. Lékárnických dnů ve Frýdku-Místku

Vloženo: 11.10.2010

Ve dnech 8.-10. října 2010 se konaly XXVI. Lékárnické dny, největší každoroční akce českých lékárníků probíhající pod záštitou sekce lékárenství České farmaceutické společnosti, v Národním domě ve Frýdku-Místku.

Po loňských Litoměřicích se tak opět přesunuly na Moravu. Hlavním letošním tématem byla farmakoterapie metabolických onemocnění.

Sobotní dopolední odborná část byla opět tématická – metabolický syndrom (Wilhelm, Z.), vzácná onemocnění – poruchy intermediálního metabolismu, střádavá onemocnění (Malinová, V.), léčba osteoporózy (Hrdý, P., Novosad, P.), diabetes mellitus (Kretková, R.),terapie dyslipidémie (Szabó, M.).

Odpolední pak byla již standardní směsicí zajímavých sdělení např. z oblasti vybraných lékových kapitol kolegů z FaF UK Hradec Králové (Malý j.), služeb v lékárnách od kolegů z FaF VFU Brno (Petříková, A., Vranová V.), vzdělávání (Horák P.), SÚKL (Myslivcová V.) či interaktivních seminářů (Láznička, L.).

Neděle bývá již tradičně věnována lékárenské současnosti s hosty panelu (např. Hampel M., Havlíček S., Mátl M.), ale představili se také Mladí lékárníci (Svoboda A.).

Díky silné základně organizátora akcí na severní Moravě PharmDr. Pavla Grodzy bývá zdejší účast tradičně vysoká. Příští rok se lékárníci setkají v městě prazdroje všech piv, Plzni.